Welkom bij Bodyworkz » Blog » BengKung Belly Binding

BengKung Belly Binding

Gepubliceerd op 23 januari 2020 om 21:49

Wat is Bengkung Belly Binding?

Bengkung Belly Binding is een oude Maleisische methode van het inbinden van de buik van een vrouw die net bevallen is. De traditionele vorm van Bengkung Belly Binding komt uit een traditie waar er veel nadruk ligt op het belang van rusten en helen in de weken na de bevalling. Deze periode wordt ook wel het vierde trimester genoemd en bestaat uit 40 dagen. In deze 40 dagen werd een vrouw volledig verzorgt door haar naasten, er werd voor haar gekookt, ze werd gemasseerd, ze was vrijgesteld van alle huishoudelijke taken werd vertroeteld en op liefdevolle wijze werd haar buik ingebonden wat vele lichamelijk en geestelijke voordelen heeft. Door de rust en liefde die zij ontving kon ze volledig helen, genezen en de band met haar baby versterken.

Zelf vind ik dit een schitterende traditie waarvan ik denk dat wij westerlingen nog heel veel van kunnen leren, we willen vaak veel te snel met al de gevolgen van dien zowel lichamelijke klachten als geestelijke klachten zijn hiervan de gevolgen. Daarom wil ik heel graag deze traditie hier in Nederland doorgeven, zodat jij en jouw baby een liefdevolle start krijgen.

 

Bij Benkung Belly binding wordt de buik ingebonden met een lange katoenen smalle lap van 17 meter, de doek word op een traditionele manier geknoopt vanaf de heupen tot net onder de borsten. Voor het inbinden geef ik eerst een behandeling met Moxa wat verwarmend en helend werkt daarna word de buik gemasseerd met een warme olie die bestaat uit Castor olie en verschillende helende en verwarmende etherische oliën, de buik word afgedekt en verwarmd hierna worden de voeten gemasseerd waarin ik vooral aandacht besteed aan de drukpunten die ondersteunend werken om de hormonen weer in balans te brengen, het is ook mogelijk om te kiezen voor een andere vorm van massage, dit overleggen we samen. Daarna word de buik ingebonden. Mijn voorkeur gaat er naar uit om dit in de avond of namiddag te doen voor het meest helende effect, de Belly Bind hou je in het begin de gehele nacht en dag om. In de oorspronkelijke Maleisisch traditie wordt de Belly Bind 40 dagen gedragen, dit is praktisch niet haalbaar in ons drukke leven daarom raad ik aan voor het beste resultaat de Belly Bind 12 – 24 uur per dag te dragen gedurende minimaal 5 – 10 dagen en tot 6 weken postpartum. Meestal werk ik met 3 consulten, tijdens het 1e consult bind ik zelf de buik in, in de 2 daarop volgende consulten leer ik jou zelf de buik in te binden.

 

Wat zijn de voordelen van Bengkung Belly Binding?

 

  • Buikbinden brengt de heupen, buik en ribben terug bij elkaar en geeft zo steun aan de interne organen, spieren, gewrichten en botten die bij elkaar horen te komen nadat de baby is geboren. Dit gebeurt met behulp van het hormoon relaxine, een hormoon dat op het einde van de zwangerschap zorgt voor verslapping van de baarmoeder en ligamenten van de bekkengordel, zodat de bevalling zonder problemen kan verlopen. Dit hormoon is ook na de bevalling nog een aantal weken aanwezig. Buikbinden is gedurende deze eerste weken postpartum het meest effectief.

  • Buikbinden ondersteund en helpt daardoor om hangen tijdens de borstvoeding te voorkomen. In het begin van het voeden gebeurt het regelmatig dat een moeder haar borst naar de baby brengt in plaats van de baby naar haar borst. Veel vrouwen nemen een slechte en hangende positie dan voor lief. Met een Belly Bind kan je niet gaan hangen, zodat pijn in de gehele rug voorkomen kan worden.

  • Belly Binding helpt om de baarmoeder sneller te laten krimpen na de bevalling. Als je net bevallen bent is de baarmoeder nog zeer groot, en in de tijd dat deze krimpt tot de grootte van een peer of vuist, helpt het buikbinden met het sneller afvoeren van het bloed. Vrouwen stoppen sneller met bloeden en hun baarmoeder krimpt sneller. Ze verliezen zo minder energie en kunnen sneller herstellen.

  • Buikbinden volgens de Bengkung manier helpt bij een diastasis recti. Diastase van de buikspieren is een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. De rechte buikspieren wijken iets uiteen door de rek en onder invloed van de zwangerschapshormonen. Hierdoor ontstaat er een ruimte van ongeveer 2 tot 3 cm. Dit zal na de bevalling weer herstellen tot de normale 1 cm. Echter wanneer de buikspieren verder uiteen wijken kan er een breukje ontstaan in het onderliggende peesblad. Na de bevalling is er dan een holte tussen de spieren waar de organen doorheen kunnen komen. De Bengkung Belly Binding brengt de spieren weer bij elkaar, zodat het weefsel sneller kan helen.

  • De weefsels die het bekken, het heiligbeen en het schaambeen met elkaar verbinden worden tijdens de zwangerschap onder invloed van het hormoon relaxine week. Bij sommige vrouwen ontstaat er daardoor iets teveel ruimte tussen de aanknopingspunten van het bekken. Het bekken wordt dan erg beweeglijk en veroorzaakt pijnklachten. De Belly Bind helpt in het bij elkaar brengen van deze ruimtes, waardoor dit op een zachte ondersteunende manier kan helen.

  • Belly Binding houdt het hele buikgebied lekker warm en beschermd. Warmte is zeer belangrijk voor het helingsproces (zie voor meer informatie hierover mijn blog warmte in de kraamtijd) na de bevalling.

  • Belly Binding geeft een beschermend en geborgen gevoel en kan helpen als de moeder overvallen wordt door alle emoties na de geboorte. Het Houdt energetisch de invloeden van buitenaf enigszins op een afstand, zodat je meer gecentreerd kan blijven in een tijd waarin je je overvallen kunt voelen door al het nieuwe wat op je pad komt. In het buikgebied bevindt zich de zonnevlecht waardoor emoties en gevoelens van buitenaf binnen kunnen komen dit is door de Belly Bind bedekt zodat je beter bij jezelf kunt blijven.

 

Zoals je ziet heeft het Belly Binding vele voordelen voor vrouwen die onlangs een baby hebben gekregen. Dit geldt ook voor vrouwen die een miskraam hebben gehad of bevallen zijn van een overleden kindje. Het geeft warmte en steun en heeft zowel emotionele als fysieke voordelen voor de moeder en voelt aan als een warme liefdevolle omhelzing. Ook is de Belly Bind goed te gebruiken bij menstruatie pijnen, het geeft ondersteuning, verlichting en verwarming.

 

Waarom je beter de buik kunt inbinden met een Belly Bind in plaats van een elastische sluitband?

 

Met een Belly Bind bind je de buik in vanaf de heupen tot de onderkant van de borstkast hierdoor ondersteunt het niet alleen ter hoogte van de taille maar ondersteunt het ook de ribben en de heupen om hun normale positie weer in te nemen dit is niet het geval bij een elastische sluitband waar alleen maar een gedeelte van de buik mee wordt bedekt. Daarnaast wordt de Belly Bind volledig aangepast op jou lichaam, ook dit is niet het geval bij een elastische sluitband, Je kunt dit vergelijken met een broek, je kunt je voorstellen dat een op maat gemaakte broek altijd veel beter zit als een standaard model. Iedere mens is anders en iedere vrouw heeft een uniek lichaam, er zijn er geen 2 hetzelfde van. De Belly Bind is gemaakt van zachte katoenen stof in plaats van harde baleinen of klittenband die de huid kunnen snijden en erg pijnlijk kunnen zijn als je gaat zitten of liggen, vooral bij vrouwen die een keizersnee hebben gehad kan een elastische sluitband erg pijnlijk zijn. Ook rolt de elastische sluitband vaak op iets waar je veel minder last van hebt bij een Belly Bind.

 

Wil je naar aanleiding van dit blog meer informatie klik dan op Postpartum kraam consulten om te kijken wat allemaal mogelijk is. Omdat iedere vrouw uniek is en iedere vrouw andere wensen heeft maak ik samen met jou een op maat gemaakt consult afgestemd op jou behoefte, heb je speciale wensen spreek ze uit zodat we samen kunnen kijken hoe we jou wensen werkelijk kunnen maken. Kies ervoor om van jou kraamtijd een mooie en bijzondere periode te maken, een onvergetelijke herinnering, om stress en spanning los te laten en te genieten van ontspanning, warmte, liefde en geborgenheid.

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.