Welkom bij Bodyworkz » Blog » Natuurlijke pijnverlichting met de Essential Birth Kit

Natuurlijke pijnverlichting met de Essential Birth Kit

Gepubliceerd op 12 oktober 2019 om 16:30

Natuurlijke pijnverlichting met de Essentials Birth Kit

 

Misschien ben je in mijn webshop de Essential Birth Kit tegen gekomen of misschien zocht je op Google naar natuurlijke pijnverlichting tijdens de bevalling of wil je hier meer over weten, dan ben je bij dit blog aan het juiste adres.

 

Je bent zwanger een nieuw leven groeit in jou, jullie zijn op dit moment een! Het nieuwe leven in jou is helemaal nieuw, schoon en heilig. Je wilt het beste voor dit nieuwe leven, alles wat jij tot je neemt, neemt jou baby ook tot zich. Iets wat hierbij vaak vergeten wordt is onze huid, onze huid is ons grootste orgaan, wij zijn vaak niet bewust dat alles wat wij op onze huid smeren doordringt in ons lichaam en zo ook bij de baby komt. Daarom is het heel belangrijk om niet alleen op te letten wat je inneemt maar ook wat je op je huid smeert! Alles wat in de Essential Birth Kit zit is daarom 100% natuur zuiver, het beste voor jou en jouw baby!

 

Tegenwoordig wordt er in het ziekenhuis veel gebruik gemaakt van onnatuurlijke pijnverlichting met alle nadelen van dien, neem bijvoorbeeld de ruggenprik, door een ruggenprik heb je geen of nauwelijks gevoel in je benen daarnaast wordt je aangesloten op een infuus / hart / bloeddrukmeter en ook vaak een katheter hierdoor ben je genoodzaakt liggend te bevallen waardoor de ruimte in het geboortekanaal kleiner wordt en het dus moeilijker wordt om te bevallen de kans op een kunstverlossing neemt hierdoor toe. Je voelt de weeën minder of de weeën nemen af waardoor je vaak synthetische oxytocine krijgt toegediend dit kan een negatief effect hebben op de borstvoeding maar ook de baby kan hierdoor afwijkingen vertonen in het hartritme. Door een ruggenprik heb je meer kans op koorts en krijg je hiervoor antibiotica dat betekent voor de baby dat die dan naar de kinderafdeling moet en ook antibiotica krijgt. Ook is de Apgarscore vaak lager van de baby als van baby's die geboren zijn zonder ruggenprik. Hieraan kan je dus ook zien dat de baby ook iets mee krijgt van de ruggenprik, en als je dan na denkt dat het lichaam van je baby helemaal schoon en nieuw is dan wil je toch er zo goed mogelijk voor zorgen dat het zo lang mogelijk schoon blijft zonder het toedienen van chemische middelen. En natuurlijk is het soms niet te voorkomen dat je een ruggenprik moet, maar ik wil je toch vragen probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen in het belang van het lichaam van je baby.

Dit kan je doen door voor je bevalling je goed te verdiepen in natuurlijke pijnbestrijding, er zijn op dit gebied namelijk vele mogelijkheden, een ervan die ik in dit blog wil behandelen is aromatherapie.

 

Aromatherapie is al eeuwen oud en krijgt de laatste jaren steeds meer plek in de gezondheidszorg er worden steeds meer onderzoeken gedaan waardoor er steeds meer wetenschappelijk bewijs is over de helende oliën. In bijvoorbeeld het Slotervaart ziekenhuis in Amsterdam, wordt aromatherapie al aangeboden als complementaire zorg tijdens de bevalling. Speciaal voor jou heb ik een selectie gemaakt van een aantal oliën die meerdere ondersteunende mogelijkheden hebben voor in de zwangerschap / bevalling / kraamtijd.

 

Voor ik dieper inga op de inhoud van de Essential Birth Kit wil ik eerst nog een aantal voorzorgsmaatregelen met je doornemen:

Etherische oliën moeten bijna altijd worden vermengd met een basisolie of melk. Etherische oliën zijn zeer geconcentreerd daardoor te sterk om direct op de huid te smeren. Etherische oliën lossen niet op in water meng ze dan ook voor je ze in bad doet met een basisolie! Neem etherische oliën nooit in zonder advies van een gediplomeerd aromatherapeut, je kunt ook niet zomaar alle planten eten dit geldt ook voor etherische oliën. Helaas zijn er een aantal merken etherische oliën die verkondigen dat een olie alleen zuiver is als hij eetbaar is en kan worden ingenomen, dit is niet waar! Als het wel op het flesje staat dan kan je jezelf afvragen of het daadwerkelijk pure etherische olie is of dat er iets anders is aan toegevoegd. Een gediplomeerd aromatherapeut zou u vertellen dat u NOOIT zelfstandig oliën mag innemen of het moet in de bijsluiter zijn vermeld. Bij allergieën neem dan altijd eerst contact op met u arts ook bij twijfel kies dan altijd het zekere voor het onzekere en raadpleeg eerst u arts! In de zwangerschap zijn er een aantal oliën die je niet mag gebruiken omdat ze een hormoon stimulerende werking kunnen hebben, lees daarom altijd de bijsluiter, doe onderzoek of vraag een aromatherapeut maar gebruik nooit zomaar een olie in de zwangerschap!!

 

Nu dan meer over de Essential Birth Kit, wat zit er in en waarvoor kan je het gebruiken?

 

*Babassu olie
*Pepermunt olie

*Clary Sage olie

*Kamille

*Inhalator

*3 pipetten

 

Babassu olie

Er zit een basisolie in van de Babassupalm waarvan Babassu olie wordt gemaakt, Babassu olie wordt gemaakt van de vruchten van de Babassupalm die lijken op kleine kokosnoten, onder de 26 graden heeft de olie een vaste structuur en lijkt hij op kokosolie boven de 26 graden is de olie vloeibaar en helder tot helder geel van kleur. Babassu olie is heel goed te gebruiken als basis olie, u kunt deze olie vermengen met de etherische oliën van de Essential Birth Kit. De juiste verhoudingen voor het mengen van etherische oliën met basisolie is 2 druppels etherische olie op 5 ml basisolie dit is een dosering voor een volwassene, bij kinderen wordt een andere dosering geadviseerd. Bij de kit zitten drie pipetten met maat streep zodat u de olie heel handig kunt afmeten. Is de babassu olie op het moment van gebruik niet vloeibaar dan kunt u hem eenvoudig even verwarmen door even op de verwarming te plaatsen of in de zon te zetten. U kunt ook voor u bevalling al een paar flesjes zelf maken met de juiste hoeveelheden die u dan gemakkelijk mee kunt nemen naar het ziekenhuis.

U kunt de olie ook puur gebruiken tegen striae of als perineum massage olie. Bij een perineum massage voedt de olie de huid en maakt de huid soepel/rekbaar en minder kwetsbaar. Door dagelijks 5 a 10 minuten het perineum te masseren ( het stukje huid tussen de vagina en anus) verkleind u de kans op uitscheuren of om ingeknipt te worden. Aan te brengen vanaf de 34e week van de zwangerschap, niet gebruiken bij vroegtijdige weeën of vaginale infectie, ontstekingen, bloedverlies of gebroken vliezen

 

Ook na de zwangerschap is de olie heel goed te gebruiken bij een droge huid, gevoelige huid, beschadigde huid, geïrriteerde huid, eczeem, gespleten of droog haar, of gewoon als massage olie.

 

Pepermunt olie

Pepermunt olie wordt bereid uit een extract van gedroogde bladeren van de pepermuntplant. Pepermunt olie is een veel gebruikte olie en heeft vele verschillende toepassingen.

 

Gebruik pepermuntolie niet in de eerste 3 maanden van u zwangerschap!

Helpt bij misselijkheid in de zwangerschap, tijdens de bevalling of misselijkheid na narcose. Veel vrouwen zijn net voordat ze persweeën krijgen misselijk of moeten spugen, doe dan een druppel pepermunt olie in de inhalator en de misselijkheid verdwijnt.

Voor het verlichten van de weeën masseer je de rug (onderrug) met een basisolie vermengt met een pepermunt olie. Pepermunt olie heeft een krampwerende werking.

Pepermunt olie neemt angst voor de bevalling weg, hiervoor doet u een druppel olie op een doekje of inhalator. Bij een hoge bloeddruk zorgt pepermunt olie dat de bloeddruk verlaagt.

Heeft u moeite met plassen na de bevalling doe dan 1 druppel pepermunt olie in het toilet voordat u moet plassen.

Daarnaast zorgt het voor een betere concentratie en gaat het vermoeidheid tegen, dit kunt u net het laatste zetje geven als je denkt het even niet meer aan te kunnen tijdens de bevalling.

 

Ook in de zwangerschap en na de bevalling is pepermunt olie goed te gebruiken. Hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal in de zwangerschap, door de verandering in de hormoonhuishouding kunt u hoofdpijn klachten krijgen, vermeng hiervoor pepermuntolie met een basisolie en masseer hiermee u voorhoofd en sinussen en u ervaart direct verlichting. Maar ook als u verkouden bent en u wilt geen chemische producten gebruiken kunt u een druppel pepermunt olie op u kussen doen tijdens het slapen of in de inhalator . U kunt ook een druppel pepermunt olie toevoegen aan een stoombad (voor gezicht) tijdens de verkoudheid. Pepermunt olie werkt ook bij reuma, spierpijn, insectenbeten en brandwonden (bij oppervlakkige brandwonden pepermuntolie mengen met een basisolie en dit aan het badwater toevoegen). Druppel een paar druppels pepermuntolie op je deurmat en weg mieren / spinnen / muggen.1 druppel pepermunt olie onder de voet werkt koorts verlagend (Let op!! niet bij baby's, en bij kinderen onder de 12 jaar verdunnen met een basisolie). Bij vermoeide voeten een druppel vermengt met basisolie in een voetbad en de vermoeidheid vloeit uit u voeten.

 

Gebruik pepermunt olie tijdens de periode dat je borstvoeding geeft zo min mogelijk, pepermunt olie kan de productie van borstvoeding verminderen.

 

Clary Sage olie

Clary Sage wordt ook wel scharlei olie of muskaatsalie genoemd en is afkomstig van de bladeren en bloemen van de scharlei plant. Scharlei heeft een lange geschiedenis als medicinale plant en werd al door de Kelten in de middeleeuwen gebruikt om zijn medicinale werking.

 

Clary Sage beïnvloedt de hormoonspiegel en heeft daarmee een weeën effect, gebruik het daarom NOOIT in de zwangerschap alleen tijdens de bevalling!! Wanneer de weeën zijn begonnen maakt het ze nog effectiever. Bent u al 40 weken zwanger en heeft u nog geen weeën dan kunt u de voeten insmeren met een basisolie vermengt met Clary Sage, voor het opwekken van weeën. Clary Sage ontspant geest en lichaam (spieren) Clary sage heeft een euforische en pijn verlichtende werking doe hiervoor een druppel op een doekje of inhalator of voor verlichting op specifieke plekken het gebied masseren met de olie (Clary Sage vermengd met basisolie)

Het steunt de ademhalingsspieren en de baarmoeder en heeft een rustgevende uitwerking op de lage wervelkolom. Masseer tijdens de bevalling iedere 15-30 minuten Clary sage vermengt met een basisolie op de binnenkant van de enkel dit versnelt de ontsluiting. Clary sage helpt ook bij het uitdrijven van de placenta masseer hiervoor de buik met Clary Sage vermengd met een basisolie.

Clary Sage is ook te gebruiken bij PMS, opvliegers, postnatale depressie, hormoonbalans, verwardheid, moedeloosheid, hopeloosheid en geblokkeerde creativiteit

 

 

Kamille

Over Kamille heb ik al een eerder blog geschreven, Kamille is een plant met vele geneeskrachtige eigenschappen en moest voor mij ook beslist worden toegevoegd aan de Essential Birth Kit. In deze Kit heb ik gebruikt gemaakt van gedroogde Kamille om thee mee te zetten maar je zou ook kunnen overwegen om Kamille olie te kopen voor uitwendig gebruik.

Hier in het kort nog een samenvatting voor het gebruik van Kamille, wil je na het lezen hiervan nog meer weten over Kamille lees dan ook mijn blog hierover.

Drink Kamille thee tijdens de bevalling het zorgt ervoor dat spanning verdwijnt en zorgt ervoor dat je rustig kunt blijven en je je zo kunt overgeven aan de bevalling, doe hiervoor een paar kamille bloemetjes in een zeefje en laat het 5 minuten trekken, na eigen voorkeur kan je een beetje honing toevoegen.

Doop een washandje in de Kamille thee en masseer hier mee je buik en dek af met een warme doek voor verlichting bij naweeën.

Bij een knip of ruptuur kan je na je toilet bezoek naspoelen met Kamille thee dit zorgt ervoor dat je eerder geneest, Kamille heeft een antibacteriële werking wat er voor zorgt dat je geen infectie krijgt, het is handig om een grote pot kamille thee te zetten en dit te bewaren in een lucht dichte fles die je in het toilet zet.

Bij stuwing in de borsten, een washand in de Kamille thee dopen en op de borsten leggen dit zorgt voor pijnverlichting, gaat borstontsteking tegen en voorkomt kloven. Kamille kan zonder enig probleem worden gebruikt in de zwangerschap voor het beste resultaat neem dan niet meer als 2 kopjes per dag, overmatig gebruik van kamille thee kan misselijkheid veroorzaken.

 

Al de oliën in de Essential Birth Kit zijn 100% natuur zuiver!

 

Ik wil je graag aansporen zelf op onderzoek uit te gaan naar natuurlijke pijnbestrijding zodat jij de beste keuze maakt voor jou en jou baby, voel wat voor jullie goed voelt!

 

Heeft u nog vragen / aanvullingen / opmerkingen naar het lezen van dit artikel neem dan gerust contact met mij op!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.