Welkom bij Bodyworkz » Blog » Wat is Aromatherapie

Wat is Aromatherapie

Gepubliceerd op 26 maart 2019 om 11:22

Je hebt vast wel is gehoord van aromatherapie maar wat is dat nou precies?

 

Bijna iedereen is wel is het woord aromatherapie tegen gekomen, de een heeft zich hierin misschien iets meer verdiept als de ander maar wat is het nou precies?

 

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde waarin gebruik word gemaakt van etherische oliën die zijn verkregen uit kruiden, bloemen en andere plantendelen. De geurstoffen van de planten worden opgeslagen in verschillende delen van een plant zo word bij de Roos de bloem blaadjes gebruikt, bij Pepermunt het blad en bij Gember de wortel. De olie word verkregen door waterdampdestillatie-, persing of er word gebruik gemaakt van de techniek CO2 extractie. Elke olie bezit zijn eigen unieke eigenschappen sommige oliën zijn te gebruiken ter ondersteuning van lichamelijke klachten en andere oliën ondersteunen het psychische en emotioneel welzijn. Aromatherapie stimuleert het zelf helende vermogen van lichaam en geest door het gebruik van etherische oliën. Etherische oliën kunnen gebruikt worden voor vele doeleinden niet alleen voor de mens maar ook huisdieren kunnen er profijt van hebben daarnaast worden ze tegenwoordig steeds meer gebruikt bij zelf gemaakte schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten denkend aan zelf gemaakte allesreiniger, zelf gemaakt wasmiddel en zelfgemaakte shampoo. Je kunt de oliën in een speciaal daarvoor gemaakte olie brander branden (voeg altijd water toe) of in een verdamper. Maar ook in bad, meng dan wel altijd de etherische olie met een dragende olie. Je kan er ook een massageolie van maken meng dan ook weer de etherische olie met een dragende olie, voeg dan 10 druppels etherische olie toe aan 50 ml dragende olie voor massageolie te maken voor volwassenen.(let op! Gebruik de olie nooit puur op de huid maar verdun de olie altijd!) Ook zijn er etherische oliën die je in kan nemen of toe kan voegen aan baksels, lees altijd het etiket goed door alvorens je ze inneemt of verwerkt in etenswaren.

 

Door de vele mogelijkheden van Etherische oliën ben ik er een grote voorstander van, voor mij is het iets wat ik dagelijks gebruik. Ondanks dat etherische oliën tegenwoordig zo makkelijk verkrijgbaar zijn, en er eigenlijk geen gebruiksaanwijzing bij gegeven word is het gebruik van etherische oliën niet altijd zonder gevaar. Het lijkt misschien iets heel onschuldigs maar ik wil u vragen alstublieft de kracht van de oliën niet te onderschatten. Voor u een etherische olie koopt doe altijd navraag of u de olie mag gebruiken. Uit eigen ervaring weet ik dat ze in de standaard drogist niet altijd beschikken over de juiste informatie over Etherische oliën. Zo heb ik in mijn opleiding geleerd dat je in het 1e trimester geen lavendel olie mag gebruiken dit kan namelijk de baarmoeder prikkelen iets wat je in het 1e trimester zeker niet wilt, als je hierover navragen doet in een drogist dan zouden ze waarschijnlijk zeggen dat je het gewoon kan gebruiken. Ook op veel sites van mensen die werken voor de merken als Young Living en Doterra raden Lavendel olie aan, je moet weten dat iedereen voor deze merken kan werken en je kunt het zien als een soort van piramide systeem het is niet verplicht om een officiële opleiding te hebben gevolgd over aromatherapie, het kan natuurlijk wel zijn dat sommige mensen die deze producten verkopen wel officiële aromatherapeuten zijn en wel de juiste informatie verstrekken, Zelf heb ik na onderzoek op het internet verschillende website gevonden van mensen die deze merken vertegenwoordigen die informatie gaven over het gebruik van etherische oliën in de zwangerschap waarvan ik heb geleerd dat deze oliën niet mogen worden gebruikt. De kwaliteit van de oliën vind ik wel weer heel goed, ze ruiken echt puur al is dat niet altijd door alleen de neus te zeggen. Maar de prijs van de oliën vind ik weer vrij duur, dit is logische omdat ze werken met een piramide systeem, Jij zoekt nieuwe klanten en daar verdien jij punten op, op al de producten die jouw aangebrachte klant in de toekomst koopt ontvang jij punten en zo kom je steeds hoger in het systeem, en zijn de producten voor jou steeds goedkoper dit kunnen ze natuurlijk niet aanbieden als de producten de normale prijs hebben. Zelfs zeggen ze dat deze prijs zo hoog is omdat hun alleen de pure oliën aanbieden en een olie die goedkoper is nooit van de zelfde kwaliteit kan zijn.

Wil je zeker weten dat de olie voor jou geschikt is raadpleeg dan altijd een aromatherapeut!

 

Wist je trouwens dat ze al op een flesje mogen zetten dat het etherische olie is als er maar 3% etherische olie in zit! En dat er bio op mag staan als er maar 1 stof in zit die biologisch is, de rest van de olie is dan dus niet biologisch! Lees daarom altijd goed de verpakking. Daarnaast moet Etherische olie verpakt zitten in een donker flesje en raad ik zelf aan om olie te kopen bij een bedrijf die ook informatie geeft over de plant, hoe te gebruiken en de doeleinden er van zodat je weet dat het bedrijf onderzoek heeft gedaan naar de Etherische olie. Ook als er op het flesje staat 100% natuur zuiver dan kan je er van uitgaan dat de olie echt 100% zuiver is anders mogen ze er niet 100% op vermelden.

 

Ben je zwanger? Hieronder een aantal oliën die af te raden zijn in de zwangerschap:

 

1e trimester gelieve geen etherische olie te gebruiken, de baarmoeder heeft zo veel mogelijk rust nodig en heeft al zijn kracht nodig, er gebeurt zoveel in je lichaam de innesteling, het ontstaan van de embryo en de placenta. Neem rust in deze periode en leef zoveel mogelijk natuurlijk. De meningen zijn hierover verschillend daarom raad ik aan liever het zekere voor het onzekere nemen.

 

In het 2e en 3e trimester gebruik dan geen:

Salie, Rozemarijn, Kruidnagel, Lemongrass, Basilicum, Kamfer, Kaneelschors, Oregano, Tijm, Wintergreen, Hysop, Bonenkruid, Scharrelei, Jeneverbes, Mirre en Berk.

 

Voor baby's raad ik alleen de oliën Rooms Kamille, Roos, Mandarijn, Lavendel, Sandelhout, Vanille en Tea Tree aan maar zorg er altijd voor dat de olie vermengt word met een dragende olie / basis olie 1 druppel etherische olie op 10 ml dragende olie. Wilt u etherische olie toevoegen aan het badwater meng het dan eerst met de dragende olie al vorens toe te voegen aan het badwater. Ook in een verdamper in huis dient u niet meer als 1 druppel etherische olie toe te voegen aan het water. Daarnaast raad ik aan alleen gebruik te maken van Biologisch etherische oliën. Het lichaam van u baby is nog helemaal nieuw en schoon, probeer dat zolang mogelijk te bewaren door alleen de aller beste producten te gebruiken voor u baby. Ook raad ik aan pas etherische oliën te gebruiken als u baby ouder is als 2 maanden.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.