Home » Blog » Je hormonen in balans brengen na je zwangerschap

Je hormonen in balans brengen na je zwangerschap

Gepubliceerd op 5 maart 2019 17:11

Wil jij je hormonen weer in balans brengen na jouw zwangerschap?

Als je hormonen verstoord zijn dan kan je hier veel hinder van ondervinden, je kan last hebben van heel veel uiteenlopende klachten. De meest bekende zijn; mood swings, eetbuien, moeilijk gewicht verliezen, je voelt je opgefokt en afgebrand tegelijkertijd en een lager libido. Dit zijn de meeste klachten die je hoort maar er zijn er nog veel meer zonder dat je door hebt dat het met je hormonen te maken heeft.

In je zwangerschap gebeurt er heel veel met je hormonen. De meeste hormonen die je in je zwangerschap krijgt had je ook al daarvoor alleen dan in kleinere hoeveelheden. Hcg (humaan choriongonadotrofine) is het eerste hormoon waar je in je zwangerschap mee te maken krijgt. Dit hormoon zorgt ervoor dat jou zwangerschapstest positief is maar het zorgt er ook voor dat je de eerste weken je lamlendig, misselijk en moe kunt voelen.
Na 16 weken neemt het Hcg hormoon af en voel je je vaak een stuk beter. Hcg neemt af en Progesteron neemt plaats. Progesteron is nu de belangrijkste beschermende kracht in jou zwangerschap. Maar naast dit positieve gegeven kan het er ook voor zorgen dat je vocht gaat vasthouden, een moeilijke stoelgang, aambeien en bloedend tandvlees.
Tegen het einde van je zwangerschap gaat je lichaam steeds meer oestrogenen aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder zich klaar kan maken voor de bevalling ook zorgt het ervoor dat je melkklieren zich gaan ontwikkelen, zodat je borsten zich kunnen voorbereiden op de borstvoeding.

 

Tijdens je bevalling spelen hormonen ook een belangrijke rol. De drie belangrijkste hormonen tijdens de bevalling zijn Oxytocine, endorfine en adrenaline. Oxytocine word ook wel het liefdeshormoon genoemd of het bevalhormoon, het zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt daarnaast zorgt het voor de binding tussen moeder en kind en dat de borstvoeding op gang komt.
Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt voor ontspanning het zorgt ervoor dat je de pijn beter aankunt.
Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt in stress situaties, adrenaline word aangemaakt in de laatste fase van de bevalling en zorgt ervoor dat je je in de persfase optimaal kan inzetten. Ben je bang voor de bevalling dan heb je een grote kans dat je al eerder tijdens de bevalling adrenaline aanmaakt dit werkt dan in jou tegendeel omdat adrenaline de aanmaak van oxytocine en endorfine verminderd hierdoor kan je meer pijn voelen en kan de borstvoeding moeilijker opgang komen. Het is daarom heel erg belangrijk dat je vertrouwen in je lichaam hebt, het lichaam van de vrouw is gemaakt om te baren, dus ook jou lichaam kan dit! Geef jou lichaam het vertrouwen wat het verdient!

 

Na de bevalling moet je lichaam volledig herstellen van al de hormonen die het de afgelopen 9 maanden heeft aangemaakt. Als je borstvoeding geeft is dit nog anders, je lichaam maakt prolactine aan en oxytocine hierdoor is je hormoonhuishouden nog steeds niet zoals vroeger. Als je stopt met borstvoeding duurt het nog eens 6 maanden voor je hormoonhuishouding weer op orde is. Na de bevalling kan je zeker 9 maanden uittrekken voordat je je weer de oude voelt.

 

Wat kan je zelf doen om je hormonen een handje te helpen? Zorg ervoor dat je zo natuurlijk mogelijk leeft. Dit kan je doen door zoveel mogelijk natuurlijke en onbespoten en / of bewerkte voeding tot je te nemen. Heb je ooit gehoord van Xeno-oestrogenen? Xeno oestrogenen zijn stoffen in onze omgeving die dezelfde eigenschappen hebben als oestrogeen alleen dan vele malen sterker. De basis van deze stoffen is aardolie. Door de bewerking van aardolie in de chemische industrie kunnen producten ontstaan als plastic, medicijnen, verzorgingsproducten, bestrijdingsmiddelen etc.  Ook de pil is een xeno-oestrogeen. Je kan eigenlijk in het dagelijks leven er nooit volledig aan ontkomen. Maar dit zorgt er wel voor dat ons eigen oestrogeen gehalte in de war raakt. Probeer daarom zoveel mogelijk producten te mijden die in plastic verpakt zijn, probeer zoveel mogelijk biologische groenten te eten. Maar denk ook is na over je verzorgingsproducten, zou dat ook natuurlijker kunnen? Op veel sites zijn tegenwoordig tips voor het maken van je eigen verzorgingsproducten, zelf gebruik ik producten van Young Living, bij Young Living kan je het product volgen van a t/m z, je kan zelfs een kijkje nemen op hun boerderijen hierdoor ben je verzekerd van 100% zuivere bio producten. Tot nu toe ben ik nog geen ander bedrijf tegengekomen die zo transparant is. Daarnaast hebben ze op hun website vele tips om zelf schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten te maken en bieden ze leuke cursussen aan. Wist je trouwens dat als je etherische olie koopt, er al puur op het flesje mag staan als er maar 3% etherische olie in zit en de rest is aangevuld met een andere olie. Wil jij weten of de olie die jij koopt echt 100 % etherische is? Neem dan een kijkje op de site www.oil2bloom.be./mijn-olie-is-beter-dan-de-jouwe/ hier kun je zien welke merken olie echt 100% puur zijn.
Ook het eten van lijnzaad kan je ondersteunen om je hormoonhuishouding in balans te brengen. Binnenkort zou ik een van mijn favorieten recepten met lijnzaad met jullie delen! Want je kan er veel meer mee als alleen in je Yoghurt doen.

 

Wil je meer weten hoe jij je hormonen weer in balans kan krijgen, of wil je meer informatie over xeno-oestrogenen of hoe je ze kan mijden? Lees dan dit artikel op de Energieke vrouwen academie; https://energiekevrouwenacademie.nl/xeno-oestrogenen-hormoonverstorende-stoffen/

 

Wil jij meer informatie over de producten van Young Living? Of weet jij zeker dat jij ook hun producten wilt kopen, mail mij dan zodat ik jou kan aanmelden en je een leuke korting kan geven op hun producten!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.