Welkom bij Bodyworkz » Blog » Je hormonen in balans brengen na je zwangerschap

Je hormonen in balans brengen na je zwangerschap

Gepubliceerd op 5 maart 2019 om 17:11

Wil jij je hormonen weer in balans brengen na jouw zwangerschap?

Als je hormonen verstoord zijn dan kan je hier veel hinder van ondervinden, je kan last hebben van heel veel uiteenlopende klachten. De meest bekende zijn; mood swings, eetbuien, moeilijk gewicht verliezen, je voelt je opgefokt en afgebrand tegelijkertijd en een lager libido. Dit zijn de meeste klachten die je hoort maar er zijn er nog veel meer zonder dat je door hebt dat het met je hormonen te maken heeft.

In je zwangerschap gebeurt er heel veel met je hormonen. De meeste hormonen die je in je zwangerschap krijgt had je ook al daarvoor alleen dan in kleinere hoeveelheden. Hcg (humaan choriongonadotrofine) is het eerste hormoon waar je in je zwangerschap mee te maken krijgt. Dit hormoon zorgt ervoor dat jou zwangerschapstest positief is maar het zorgt er ook voor dat je de eerste weken je lamlendig, misselijk en moe kunt voelen.
Na 16 weken neemt het Hcg hormoon af en voel je je vaak een stuk beter. Hcg neemt af en Progesteron neemt plaats. Progesteron is nu de belangrijkste beschermende kracht in jou zwangerschap. Maar naast dit positieve gegeven kan het er ook voor zorgen dat je vocht gaat vasthouden, een moeilijke stoelgang, aambeien en bloedend tandvlees.
Tegen het einde van je zwangerschap gaat je lichaam steeds meer oestrogenen aanmaken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoeder zich klaar kan maken voor de bevalling ook zorgt het ervoor dat je melkklieren zich gaan ontwikkelen, zodat je borsten zich kunnen voorbereiden op de borstvoeding.

 

Tijdens je bevalling spelen hormonen ook een belangrijke rol. De drie belangrijkste hormonen tijdens de bevalling zijn Oxytocine, endorfine en adrenaline. Oxytocine word ook wel het liefdeshormoon genoemd of het bevalhormoon, het zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt daarnaast zorgt het voor de binding tussen moeder en kind en dat de borstvoeding op gang komt.
Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en zorgt voor ontspanning het zorgt ervoor dat je de pijn beter aankunt.
Adrenaline is een hormoon dat vrijkomt in stress situaties, adrenaline word aangemaakt in de laatste fase van de bevalling en zorgt ervoor dat je je in de persfase optimaal kan inzetten. Ben je bang voor de bevalling dan heb je een grote kans dat je al eerder tijdens de bevalling adrenaline aanmaakt dit werkt dan in jou tegendeel omdat adrenaline de aanmaak van oxytocine en endorfine verminderd hierdoor kan je meer pijn voelen en kan de borstvoeding moeilijker opgang komen. Het is daarom heel erg belangrijk dat je vertrouwen in je lichaam hebt, het lichaam van de vrouw is gemaakt om te baren, dus ook jou lichaam kan dit! Geef jou lichaam het vertrouwen wat het verdient!

 

Na de bevalling moet je lichaam volledig herstellen van al de hormonen die het de afgelopen 9 maanden heeft aangemaakt. Als je borstvoeding geeft is dit nog anders, je lichaam maakt prolactine aan en oxytocine hierdoor is je hormoonhuishouden nog steeds niet zoals vroeger. Als je stopt met borstvoeding duurt het nog eens 6 maanden voor je hormoonhuishouding weer op orde is. Na de bevalling kan je zeker 9 maanden uittrekken voordat je je weer de oude voelt.

 

Wat kan je zelf doen om je hormonen een handje te helpen? Zorg ervoor dat je zo natuurlijk mogelijk leeft. Dit kan je doen door zoveel mogelijk natuurlijke en onbespoten en / of bewerkte voeding tot je te nemen. Heb je ooit gehoord van Xeno-oestrogenen? Xeno oestrogenen zijn stoffen in onze omgeving die dezelfde eigenschappen hebben als oestrogeen alleen dan vele malen sterker. De basis van deze stoffen is aardolie. Door de bewerking van aardolie in de chemische industrie kunnen producten ontstaan als plastic, medicijnen, verzorgingsproducten, bestrijdingsmiddelen etc.  Ook de pil is een xeno-oestrogeen. Je kan eigenlijk in het dagelijks leven er nooit volledig aan ontkomen. Maar dit zorgt er wel voor dat ons eigen oestrogeen gehalte in de war raakt. Probeer daarom zoveel mogelijk producten te mijden die in plastic verpakt zijn, probeer zoveel mogelijk biologische groenten te eten. Maar denk ook is na over je verzorgingsproducten, zou dat ook natuurlijker kunnen? Op veel sites zijn tegenwoordig tips voor het maken van je eigen verzorgingsproducten, zelf gebruik en verkoop ik producten van Merlijn wellness, ik ben lang aan het zoeken geweest voor een productlijn waar ik in geloof en waar ik mijn stem voor wil geven. Ik wou niet zomaar een product verkopen, als ik een product verkoop wil ik dat het een product is wat ik zelf ook gebruik. Het ergste wat ik kan bedenken als verkoper van producten zou zijn als iemand terug komt met een allergische reactie van de producten die jij verkoopt, dit kan natuurlijk altijd maar ik denk dat je hierin toch een verschil kan maken door pure producten te verkopen, hieronder versta ik producten die zo zuiver mogelijk zijn zonder chemische toevoegingen en het liefst biologisch. Dit was niet zo makkelijk te vinden als ik had gedacht, als je nader onderzoek gaat doen naar etherische oliën dan kom je erachter dat ze al puur op het flesje mogen zetten als er alleen maar 3% in zit, dit zou op zich geen probleem zijn wanneer de overige bestanddelen wel zuiver zijn en niet behandeld zijn met chemische stoffen, maar ook dit is niet altijd zeker. Voor een biologisch product geldt namelijk het zelfde, dat het product niet volledig bio hoeft te zijn om het label bio te krijgen. Lees daarom altijd goed de etiketten als jij zo zeker als mogelijk wilt zijn van een goed en zuiver product.

Ook het eten van lijnzaad kan je ondersteunen om je hormoonhuishouding in balans te brengen. Binnenkort zou ik een van mijn favorieten recepten met lijnzaad met jullie delen! Want je kan er veel meer mee als alleen in je Yoghurt doen. 

Naast zo zuiver mogelijke producten te nuttigen is het ook heel belangrijk om voldoende slaap te hebben en een gezond beweegpatroon.

 

Lukt het je zelf niet goed genoeg om je hormonen weer in balans te brengen en wil je graag op natuurlijke manier hierbij extra ondersteuning? Probeer dan eens een bezoekje aan een voetreflextherapeut. Er zijn voetreflextherapeuten die gespecialiseerd zijn in hormoonkwesties. 

Het is soms best moeilijk een goede voetreflextherapeut te vinden die ook nog is gespecialiseerd is in hormoonbalans, soms zie je door de bomen het gras niet meer. Een voetreflextherapeut die heel goed staat aangeschreven en gespecialiseerd is in hormoonbalans is Antine Breimer        www.voetreflextherapie-zeist.nl

Ben je de 40 weken al gepasseerd en wil je de kans vergroten voor een thuis /natuurlijke bevalling? Neem dan ook gerust contact met haar op, door het behandelen van de juiste acupunctuur punten in combinatie met zachte massage van handen, voeten en hoofd gericht op diepe ontspanning ter voorbereiding / stimulatie op de bevalling kan er voor gezorgd worden dat de bevalling alsnog natuurlijk op gang komt.

 

Wil je meer weten hoe jij je hormonen weer in balans kan krijgen, of wil je meer informatie over xeno-oestrogenen of hoe je ze kan mijden? Lees dan dit artikel op de Energieke vrouwen academie; https://energiekevrouwenacademie.nl/xeno-oestrogenen-hormoonverstorende-stoffen/

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.