Welkom bij Bodyworkz » Blog » Keurmerk Bevallingsbaden

Keurmerk Bevallingsbaden

Gepubliceerd op 19 juni 2018 om 17:11

Kan je een bad van een bedrijf of particulier huren die geen keurmerk heeft?

 

Natuurlijk wil je het beste voor jou en je baby, zeker tijdens de geboorte moet alles zo steriel en schoon mogelijk zijn, negen maanden heb jij je kleine wonder gedragen, dan wil je beslist niet dat er iets fout gaat tijdens de bevalling door slechte hygiëne, dat jou kindje al direct in het ziekenhuis beland door een infectie, of dat jezelf in het ziekenhuis terecht komt door een infectie. Tijdens een bevalling opent jou lichaam zich, alle bacteriën hebben op dat moment een kans om door te dringen in jou lichaam, je bent vaak verzwakt na een bevalling, je weerstand is minder en daarom moet je er juist voor zorgen dat bacteriën zo ver mogelijk bij jou vandaan blijven.

 

Als ik aan een keurmerk denk, dan komt de naam Rob Geus bij mij direct boven, iemand die onafhankelijk is, die volledig los staat van het bedrijf en ook zelf geen voordeel heeft bij het weg geven van het keurmerk, die een product of bedrijf keurt, die zomaar langs komt zonder dat van te voren te melden, en dan kijkt hoe het met de hygiëne er voor staat.

 

Hoe zit dat dan met een badbevalling? Is het noodzakelijk om een bad te huren bij een bedrijf met het bevallen in water keurmerk? Wat houd het keurmerk in? Of is het beter om een bad te kopen zodat je weet dat het helemaal nieuw is?

 

Ik kan mij heel goed voorstellen dat je jezelf deze vragen stelt als je een bevalbad wilt huren. Overal vandaan komen op eens mensen die bevallingsbaden verhuren, hoe betrouwbaar is dat? Drie jaar geleden waren er maar een paar aanbieders nu heb je heel veel particulieren die zelf in bad bevallen zijn en daarna op het idee zijn gekomen om dat bad aan te bieden voor de verhuur.

 

Toen ik online zag dat er een keurmerk was bevalleninwater.nl voor de verhuur van bevallingsbaden

heb ik direct contact met ze opgenomen om te informeren waaraan je moet voldoen om een keurmerk te krijgen. Ik doe mij beste om de kwaliteit en hygiëne van mijn baden zo hoog mogelijk te houden, dit doe ik door gebruik te maken van twee verschillende slangen, 1 voor de aanvoer van het water (een slang zonder pvc, als een slang met pvc warm word is er een mogelijkheid dat er deeltjes los kunnen laten en dan in het water terecht komen) en ik gebruik een andere slang voor de afvoer van het water. Ik koop regelmatig nieuwe slangen, na terug gave van het bad reinig ik alles met een chloor oplossing, de dompelpomp haal ik uit elkaar en maak ik schoon vervolgens vul ik een bad met een chloor oplossing waarin ik de dompelpomp zet en waaraan ik de slangen bevestig en dan laat ik de pomp het gehele bad leeg pompen. De slangen worden vervolgens uitgehangen zodat al het water er goed uit kan lopen en ze direct drogen. En ik verhuur de baden alleen met een liner die na de bevalling moet worden weggegooid. Ook zit er bij ieder bad een nieuw schepnetje, thermometer, vloerzeil en/of anker en verloskundige handschoenen.


Toen ik contact op nam met bevalleninwater.nl om te vragen wat hun eisen waren voor een keurmerk vertelde ze mij dat bij iedere huur alles vernieuwd moet worden behalve het bad. Ik vroeg waarom, een dompelpomp is vrij prijzig en komt niet in contact met de overige materialen die tijdens de bevalling worden gebruikt, de dompelpomp gebruik je achteraf na de bevalling om het bad leeg te pompen, dit zelfde geldt voor de aanvoerslang. Ik vertelde hoe ik de baden en materiaal reinig, daarop kreeg ik te horen dat dat goed was, maar dat er veel mensen waren die baden verhuurden die dat niet deden en daarom hebben ze een keurmerk opgericht. Klinkt heel logisch vond ik en ik wou graag meer informatie, ik was ook bereid om dan wel alles te vervangen (ik was opzoektocht gegaan na de materialen die ik dan bij ieder bad nieuw moest kopen voor een voordelige prijs en die had ik gevonden (ik wil de kosten zo laag mogelijk houden anders gaan ook de kosten voor de huur omhoog en dat is wat ik niet wil, ik wil dat een badbevalling voor iedereen betaalbaar is).

 

Ik wachten de post af, en daar kwam de envelop van bevalleninwater.nl Iets wat mij al was opgevallen in het mail verkeer was dat er onder de mail bevallingsbaden.nl stond, dit vond ik raar want dat is een bedrijf die bevallingsbaden verhuurt en verkoopt. Na het lezen van hun informatieboekje kwam ik achter het volgende, je moet bij ieder bad wat je verhuurt bij bevallingsbaden.nl een bevalpakket kopen van rond de 80 a 60 euro, dit mag je niet bij een ander bedrijf doen. Waarom? Als iets nieuw is dan is het nieuw toch? Ook moet je nieuwe baden bij hun aanschaffen. Daarnaast stond er dat ze aanraden de baden voor 160 euro te verhuren, als ik dit doe dan kan ik niet meer staan achter mijn doel mijn principe om een badbevalling voor iedereen mogelijk te maken. Voor tienermoeders verhuur ik zelfs de baden voor maar 40 euro. Een tienermoeder is nooit instaat om 160 euro op te hoesten voor een badbevalling.

 

Ik vond het raar dat het keurmerk alleen wordt gegeven wanneer je bij een door hun geselecteerd bedrijf materialen koopt, nog vreemder vond ik dat de naam van bevallingsbaden.nl onder het mail verkeer staat. Iemand vertelde mij dat het keurmerk is opgezet door de zelfde eigenaar als bevallingsbaden.nl. Op zowel de site van bevallingsbaden.nl als de site bevalleninhetwater.nl kon ik geen verbinding vinden tussen de twee bedrijven maar na een bezoekje op de site van de kamer van koophandel kwam ik er wel achter dat beide bedrijven het zelfde KvK nummer hebben en ook het zelfde adres. Bevallingsbaden.nl en bevalleninhetwater.nl is dus van de zelfde eigenaar. De verdiensten van het pakket wat je moet aanschaffen voor iedere verhuur van het bad komt dus ook uit bij de zelfde eigenaar. Dit is dus een hele andere manier van werken als wat Rob de Geus doet die een onafhankelijke partij is. Je kan je zelf dan ook de vraag stellen hoe veel dat keurmerk waard is? Of is het alleen maar in de wereld gebracht om extra geld te verdienen? Ik weet het niet, maar stel jezelf de vraag!

 

Ik heb er dus ook voor gekozen om veder te gaan zonder keurmerk, ik blijf mijn eigen doelstelling volgen, een bad bevalling mogelijk te maken voor iedereen, ook de gene die een minder loyaal inkomen hebben!

 

Waar gaat jou voorkeur naar uit? Ik zou het leuk vinden als je je mening wilt delen!


Reactie plaatsen

Reacties

Jasper
2 jaar geleden

Ik ben even op onderzoek uitgegaan, en officieel bestaat er helemaal geen keurmerk voor bevallingsbaden. Dit is nooit geregistreerd en de persoon die deze zogenaamd uitgeeft, controleerd er niet op.
Al met al is heel het keurmerk dus een fabel . Deze is er gewoonweg niet. Op de officiele websites waar je kan kijken of een keurmerk bestaat zul je hem nergens aantreffen..
Tot zo ver :-))