Welkom bij Bodyworkz » Blog » Lotusbevalling

Lotusbevalling

Gepubliceerd op 11 mei 2018 om 16:11

Wat is een Lotusbevalling? hoe werkt het? Wat zijn de voordelen?

 

4 jaar geleden, toen ik zwanger was van mijn zoon had ik nog nooit gehoord van een Lotusbevalling. Ik vraag mijzelf nu af hoe dat kan? Ik had toch wel het een en ander gelezen over zwangerschappen en bevallingen, ik hield de reguliere sites in de gaten met nieuwtjes, maar ondanks dat had ik hier nooit van gehoord. Als ik het had geweten had ik zeker voor een Lotusbevalling gekozen. Ik merk dat er de laatste tijd wel regelmatig aandacht is voor de Lotusbevalling. Ondanks dat wil ik er toch ook een stukje over schrijven, hoe meer de Lotusbevalling onder de aandacht komt hoe meer mensen een keuze kunnen maken om hun kindje op de wereld te zetten op een manier wat goed voelt voor hun, zonder achteraf te denken...als ik dat had geweten dan....

 

De baby en de placenta.

Na de conceptie worden de kluit cellen in tweeën gedeeld de ene helft ontwikkeld zich als foetus en de andere helft wordt de placenta. Omdat de baby en de placenta zijn ontstaan uit 1 groep cellen noemen sommige mensen de placenta het broertje/zusje/vriendje van de baby.

De baby groeit in de buik los van de moeder maar vast aan de navelstreng die verbonden is met de placenta. Via de navelstreng is er een continue levensstroom van de placenta naar de baby en andersom. De placenta is levend gevend. De placenta is er de gehele reis bij als de foetus groeit tot een levensvatbaar mensje. Je kunt je voorstellen dat hierdoor er een band is tussen de baby en de placenta, het is zijn voeder, zijn bloed en alles wat hij nodig heeft stroomt hierdoor. Daarnaast is de placenta er altijd geweest. Voor sommige ouders is het daarom ook vanzelfsprekend dat de placenta, zo lang als de natuur het toe laat,bij hun baby blijft en zei hier in de natuur zijn werk willen laten doen.

 

Als de baby geboren is kan je tot zeker een half uur na de geboorte nog steeds de hartslag voelen in de navelstreng. Je kan er ook voor kiezen de navelstreng uit te laten kloppen en dan pas de navelstreng door te knippen dit noemen ze vaak een halve lotusbevalling. Als je de navelstreng doorknipt kan je kiezen voor een navelklem of een navelveter. De gynaecoloog of verloskundige bind de navelstreng dicht met een navelklem. Wil je dit niet? Als je jezelf voorstelt dat je 24/7 een hard plastic ding onder je kleding moet dragen, kan je je waarschijnlijk voorstellen dat dit niet echt comfortabel moet aanvoelen. Om deze reden kiezen sommige ouders er voor om een navelveter te gebruiken die jezelf voor de bevalling moet kopen.

 

Er zijn verschillende voordelen aan een Lotusbevalling. Doordat de navelstreng niet doorgeknipt wordt kan er ook geen infectie ontstaan aan de navel. Ook valt de navelstreng er veel sneller af, vaak tussen de 3 en 5 dagen terwijl dat normaal vaak langer als een week duurt. Daarnaast kunnen nog al de goede voedingstoffen die nog in de placenta zitten door stromen naar je baby, van de ouders die een lotusbevalling hebben gedaan hoor ik vaak dat de kinderen haast nooit ziek zijn en hele rustige en tevreden kinderen zijn. Ook verliest een baby die een Lotusbevalling heeft gehad haast geen geboorte gewicht, dit zou voor baby's die een te laag geboorte gewicht hebben ideaal zijn. Als je alles bij elkaar bekijkt dan lijkt het dus dat er in de placenta nog zoveel voedingstoffen zitten die de baby eigenlijk nog echt nodig heeft om op de juiste manier op de aarde te komen.

 

Ik kan me voorstellen dat veel ouders denken hoe werkt dat dan? Waar moet ik de placenta dan laten? En gaat dat dan niet stinken?. De eerste 24 uur kan je de placenta met rust laten en er een doek om heen wikkelen. Daarna was je hem met warm water en smeer je hem in met zout (dit omdat zout vocht onttrekt) je kan er eventueel voor kiezen om aan het zout ook lekker geurende kruiden toe te voegen, denkend aan lavendel of rozemarijn, daarna wikkel je weer een doek om de placenta heen en leg je de placenta in een schaal en/of vergiet. Dit herhaal je iedere 24 uur tot dat de navelstreng er vanzelf afvalt. Je kunt er dan voor kiezen om de placenta te begraven op een mooie plek waar je altijd nog naar terug kunt gaan.

 

Er is nog veel meer informatie te vinden over de Lotusgeboorte ook over het spirituele aspect, dit alles is teveel om hier te vermelden, wil je meer weten over de achtergrond en / of de spirituele kant van een lotusbevalling lees dan het boek van Luca Daini, Lotus Birth.

 

Ik ben erg benieuwd naar hoe jij hier tegenover staat en zou het leuk vinden als je hier je mening over wilt geven!

 

Liefdevolle groet,

 

Susan Wollaars

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.